5 forslag til måter å be sammen i hjemmet

Les igjennom og finn en til to ideer å prøve ut i starten. Det er viktig å ha realistiske forventninger og ambisjoner, både på mangfold og hyppighet. Finn det som kjennes mest naturlig for dere å gjøre. Det viktigste er at det med jevne mellomrom blir bedt til Gud og Jesus i deres hjem, ikke hvordan det blir bedt 😃

1. Kreativ bønn

Navnlek (passer godt i alderen 6 – 12 år)

Begynn navnleken med setningen:

 ”Gud, vi ber at du velsigner…..” 

Så sier du som voksen: ”tante Eva og onkel Kåre…”

så fortsetter barna med deresbarn: ”…og Line og Tobias”. 

Så fortsetter den voksne: ”naboen vår Oriana og Fernando”… 

og barnet svarer… ”og lille Belinda”. 

Den voksne… ”Kong Harald…”

barnet…”Dronning Sonja” 

osv så lenge det er gøy.

Her ser dere at navn henger sammen med hverandre. På denne måten kan vi be for venner og familie og statsledere osv, KUN ved å nevne navnene deres.

 

Tegn en bønneliste (passer godt for barn i alderen 3 – 7/8 år)

Kjøp inn en fin perm til å sette plastlommer i. Kjøp inn plastlommer også. La barna tegne mennesker og situasjoner de, og dere, ønsker å be for. Sett disse tegningene inn i permen og merk av, for din egen del, hva tegningen illustrerer. Bruk denne permen som bønneliste når dere ber. Det kan kanskje være lurt å ikke ha for mange elementer i permen samtidig, eller ha et tydelig skilleark mellom plastlommene som markerer hvem og hva dere ber for akkurat nå i en periode. Siden kan plastlommene byttes litt på slik at det blir variasjon. Stadig vekk kan det komme behov for å tilføre nye tegninger i permen. En slik perm kan også hjelpe til med å oppdage bønnesvar når de kommer, så merk gjerne tegningene med dato (som en videreføring av dette når barna vokser kan dere….)

 

Avisartikler som bønneliste (passer godt for barn i alderen 6 år og oppover)

Dette ligner litt på ”tegn en bønneliste”. Istedenfor å tegne bønnebehovene klipper man ut aktuelle saker fra avisene og setter inn i en lignende perm. Bruk dette som en bønneliste. Om barnet har hatt en vane med tegnede bønneemner, kan det å begynne å klippe ut bønnebehov fra avisen være en videreføring av tegnede bønneemner. Kanskje noen lurer på hva som menes med å klippe ut fra aviser? Da tenkes det på ulykker, savnede folk og dyr, politiske ledere, forbrytere, dødsannonser (med tanke på de etterlatte), barn som er født, folk som gifter seg, valg, osv – det er egentlig ingen begrensning. Mange slike nyheter mister sin aktualitet etterhvert og da kan de tas ut av permen og nye kan komme inn. I en slik perm kan dere også ha bilder av nabohusene og naboene deres.  

Pass på at dere ikke har for mange emner i permen. Det kan virke oppslukende og uoverkommelig

 

Bønnevandringer (passer i alle aldre)

Det kan være i form av noen konkrete stasjoner som er plassert rundt omkring i et rom eller på faste plasser i huset. Det kan for eksempel være følgende stasjoner (eller noen av disse):

Lysbord:

Te lys på et metallfat + et litt større lys. Tenn lys, stå litt stille og be stille inni seg (bruk gjerne batteridrevne lys).

Et lys:

Gjør en avtale om at hvis dette lyset er tent (gjerne et  batteridrevet lys) er det en i familien som ber for noe spesielt akkurat nå. Uten at saken blir nevnt kan de andre i familien være med å støtte denne i bønn.

Nattverd:

Et bord med brød og druejuice (eller saft/vin). Ta brød og vin ved denne stasjonen.

Fisker i et garn:

Papirfisker, fargeblyanter, et fiskegarn. Tegn/skriv navnet på dem dere ber for skal bli Guds barn på fiskene, og be stille inni dere for dem. 

I Guds hånd:

En madrass og noen puter: Ligge ned og hvile i Guds hånd, takke for hans vern.

Lapper i en krukke:

Skrive bønneemner på lapper og legge i krukken. Be høyt sammen for krukken ved måltider.

Forbønnspermen eller avisutklipp permen:

Har dere slike, la de ligge fremme til bruk.

En globus:

Stopp her og be for verden. Merk f.eks. av spesielle områder dere ber for.

Et bilbane teppe:

Det illustrerer byen dere bor i. Legg lapper på teppet med bønneemner.

Kristuskransen:

Om dere er vant med den, så la den være en egen stasjon.

 

Om dere har tre slike poster stående fremme så kan dere bytte på litt innimellom slik at det blir litt variasjon. Laminer også gjerne noen sentrale skriftsteder til hver stasjon, og sett opp eller heng opp ved siden av posten. Det er bare fantasien som begrenser hvilke type stasjoner dere vil ha.

 

Oppblåsbar globus som bønneliste (Passer godt i alderen 4 – 10 år)

Slike er mulig å kjøpe. En måte å bruke den på er å leke en musikk-lek med den før dere ber. 

  • Be kort om at Gud skal lede dere når dere leker leken.
  • Sett på musikken og begynn å kaste globusen mellom dere (pass på inventaret i rommet).
  • Stans musikken og vedkommende som har globusen holder den fast med begge hender.
  • Se etter hvor venstre tommel er. Be for det landet som er nærmest tommelen.
  • Bruk gjerne internett for å finne ut noe om landet om dere ikke kjenner til det.

Ideen er inspirert fra Apostlenes gjerninger 1. 15ff der apostlene bad om ledelse og trakk lodd mellom to personer, om hvem som skulle ta over apostelplassen etter Judas Iskariot 

Badeball som bønneliste (passer godt i alderen 4 – 10 år)

Dette er samme prinsippet som med globusen bare at her skriver dere på badeballen med tusj før dere kaster den rundt til musikk. Samarbeid om hva det skal stå på ballen.

Velsignelsesbønn med håndspåleggelse (passer godt i alle aldre)

Dette kan være et steg videre i aftenbønnen. Mange er vant med å be en «skrevet» aftenbønn sammen. Kanskje også en fri bønn etterpå. Med velsignelsesbønn med håndspåleggelse menes at du legger hånden på ditt barn; på hodet eller på hånden for eksempel, og velsigner barnet ditt. Det er også flere skrevne velsignelsesbønner som finnes. Du kan finne slike både i Bibelen (på starten og i slutten av mange av brevene + ulike velsignelser fra det gamle testamentet – særlig Salmenes bok)og i ulike bønnebøker og liturgiske skrifter, som bøker for tidebønner ol. Finn noe som passer godt for dere og bruk det frimodig. Det er selvfølgelig ikke noe hinder for at barna kan be for de voksne på denne måten.

 

2. Systematisk bønn

Skriv en bønnejournal (Passer godt for voksne og for barn i skolealder)

Kjøp en egen notatbok, gjerne en med litt spesiell perm. Bruk denne til å notere ned det dere ber for. Del gjerne sidene på midten, fra øverst til nederst. På venstre side skrives bønnebehovet, på høyre side skriver dere ned når svarene begynner å komme. På denne måten hjelper dere til med å huske det dere ber for, og å legge merke til når svaret kommer. Det er godt å kunne titte tilbake i en slik bok etterhvert (som i en hyttebok eller gjestebok) å se hva Gud har gjort gjennom deres bønner.

Nye bordvers (Passer i alle aldre)

Mange av oss har lett for å fastne i vante mønstre og tradisjoner. Det er bra å ha tradisjoner, men det kan være lurt å hjelpe seg selv med og ikke fastne i dem. Å ha en bordbønntradisjon, f.eks., er veldig bra! Finn ut av flere typer bordvers slik at dere kan variere litt. Da blir ikke innholdet i tradisjonen så fort borte.

 

3. Spontan bønn

SMS som kommer inn er gylne anledninger for bønn (passer i alle aldre)

Ganske ofte kan vi som er kristne, og som har kristne venner og familie, oppleve at det kommer SMS og mail til oss med bønneemner. Eller vi får greie på det på andre måter. Det er lett å glemme disse beskjedene, eller vi glemmer å dele dem med andre. Bruk disse beskjedene som flotte anledninger til bønn i hjemmet. F.eks. ved et måltid. Ta telefonen frem, les meldingen eller fortell hva du har hørt om behovet, og legg til en liten bønn for dette sammen med bordverset. 

 

4. Liturgisk bønn

Velsignelsen (passer godt med barn fra 0 – 4/5 år)

  • Sett barnet godt på fanget og legg hånden på brystet eller på pannen/hodet
  • Eller la barnet ligge og legg hånden på brystet eller på pannen/hodet
  • Les velsignelsen over barnet:

-Herren velsigne deg og bevare deg

-Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig

-Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred

Tidebønn (Passer i alderen 9 – 100 år)

Det er skrevet mange ulike tidebønnkonsepter. Tidebønn er skrevne bønner som er laget for de ulike tidssonene på dagen: Morgen, middag og kveld. Mange tidebønner inneholder kun skriftsteder og sanger/salmer. Det er ofte bønner fra Bibelen som brukes. Det er også ofte i form av en liturg som leder og en liten forsamling som svarer. Det er en klar fordel at de som er med på tidebønnene kan lese. Da er det mye lettere for vedkommende å følge med og dermed få noe ut av det. Tidebønnene er så sterke fordi de er basert veldig mye på bibeltekstene – anbefales!! 

 

5. Hjelpemidler til bønn

Følgebønn/hermebønn (passer god i alderes 4+)

  • Si frem bønnen du vil be eller takken du vil gi i korte setninger. La barnet gjenta det du sier.
  • Bytt og la barnet lede deg i bønn på samme måte.

 

Popkornbønn (passer godt i alderen 5 – 10 år)

Sammen kan dere «poppe en bolle popkorn» til Gud som han kan kose seg med utover dagen eller natten (han sover jo aldri og trenger litt popkorn J). Et popkorn er veldig kort, men veldig kraftfullt. En popkornbønn er veldig kort og vi må huske at bønn er veldig kraftfullt! Et popkorn høres og det gjør popkornbønnene også. Det er ikke lov å poppe flere ganger etter hverandre, men det er lov å poppe flere ganger, så mange ganger du vil faktisk. Når bønnen er ferdig sier den som leder bønnen; «Pling» som et tegn på at «posen er full». Send den gjerne opp mot himmelen med en swich-lyd og en felles håndbevegelse som illustrerer at det hele sendes opp i en fart! Begynn hver bønn med å si ”POPP!” Eks

  • Frank: ”Popp, takk for at du er glad i meg!”
  • Fride: ”Popp, jeg ber for katten til lise at den skal bli frisk”
  • Pappa: ”Popp, takk Gud for de flotte barna jeg har!” 

Kristuskransen (passer fra alderen 6 – 100 år)

Dette er et konsept som er laget som et hjelpemiddel til bønn. Det selges forskjellige type perlekranser og det selges bøker til både barn og voksne som forklarer bruken, og hjelper dere i gang. Det anbefales at en voksen i familien leser igjennom og danner seg et bilde av bruken, for deretter å forklare dette videre til de barna som ønsker å bruke den.

Bønnebok (Det finnes bønnebøker tilpasset de fleste aldere)

Det er ikke alltid lett å vite hva en skal be om og ikke minst hvordan en skal be og ordlegge seg. Folk som er flinke med ord har gjerne laget en bok med bønner i som du kan bruke å lese fra. Det finnes også en rekke bøker med bønner fra barnemunn. Disse er ofte veldig skjønne og slående og noen ganger også morsomme. Hør i en lokal kristen bokhandel etter slike bøker eller søk på nettet og bestill!

Dagens beste, dagens verste (passer i alderen 5 til 13 år)

Ved kveldstid kan det være godt å oppsummere dagen. Den voksne spør barnet: Hva er det beste som har hendt i dag?”. Deretter spør den voksne: ”Hva er det verste som har hendt i dag?”. Etterpå takker dere for det beste og ber for det verste. Så kan rollene snus og barnet spør den voksne.